De ce multor persoane le este greu să se implice într-o nouă relaţie


Mulţi dintre noi considerăm că ura este opusul iubirii însă, în realitate, blocajul apare atunci când ne este frică să iubim şi să ne deschidem faţă de cei din jur. Din cauza fricii, unii oameni aleg satisfacţiile rapide, de moment, care nu necesită implicare emoţională.

Cu toate acestea, persoanele acuză sentimentele drept principalele vinovate pentru stresul psihic, iar din acest motiv unii consideră că o relaţie fără obligaţii oferă o comoditate psihică mai mare decât una stabilă. În realitate, spune psihologul Andra Tănăsescu, nu sentimentele de iubire provoacă stres psihic, ci teama. “Din mai multe observaţii empirice, am ajuns la concluzia că oamenii traiesc mult prea des şi prea intens sentimentul de frică. Le este frică de eşec, de ridicol, de refuz, le este frică să nu fie înşelaţi, să nu fie răniţi etc. Conglomeratul de frici şi temeri pe care le experimentează, în genere tinerii, au ca efect reacţia de fugă, de evitare şi de neimplicare. Acest lucru reprezintă una dintre explicațiile pentru care multor persoane le este pur şi simplu greu să aibă o relaţie, alegând să își găsească distracții ușoare și de moment, să își dedice timpul diferitelor activități, job-ului sau oricărui alt lucru cu care își pot ocupa cât mai mult timpul”, explică  Andra Tănăsescu.

Proiecțiile, așteptările și temerile ne îndepărtează de iubire
Andra Tănăsescu.
Chiar şi atunci când depăşesc aceste stări dăunătoare şi se hotărăsc să se împlice din nou într-o relaţie, oamenii se mai confruntă cu o altă problemă: proiecţia. “Un lucru de care nu toți sunt conștienți este că, în momentul în care întâlnesc pe cineva, ei fac proiecții asupra persoanei respective. Fie proiectează asupra lor ce și-ar dori să fie acea persoană, și pierd din vedere cine este ea cu adevărat, fie proiectează imaginea altei persoane din viața lor, cu care consideră că seamănă și, automat, asociază persoana nou-venită cu cea din trecut, înzestrând-o cu toate calitățile și, mai ales, cu defectele primei persoane. Este tot un mecanism de apărare sponsorizat de frică, extrem de nociv pentru bunul mers al unei relaţii. Oamenii au tendinţa să experimenteze aceste stări negative, crezând că ele îi vor proteja de eșec, şi evită fix calea veritabilă spre fericire: iubirea. În realitate, proiecțiile, așteptările, fricile, dor şi ne îndepărtează de iubire. Dar iubirea nu doare. Din contră, ea vindecă și face oamenii mai buni. Iubirea oferă protecție, respect, timp, răbdare. Iubirea reprezintă căldură, e pură, e sinceră și aduce împlinire și fericire. Iubirea crește și scoate ce este mai bun din oameni”, afirmă psihologul.

Specialistul consideră că temerile şi fricile trebuie privite direct în ochi, și nu lăsate nerezolvate, deoarece, în timp, aceste sentimente false se vor transforma în stări veritabile, care ne vor reconstrui din temelii. Andra Tănăsescu ne recomandă ca, atunci când ne este frică de o nouă implicare emoțională, să ne observăm reacţiile sponsorizate de frică şi să ne întrebăm dacă ne place de noi în felul acesta. Dacă răspunsul nostru va fi “nu”, atunci va trebui să spunem mai des “da” şi să ne eliberăm de povara fricii.
---
Andra Tănăsescu, este specializată în terapie de cuplu și familie. Având experiență ca instructor de dans și fiind atrasă de conexiunea dintre minte, emoții și corp, urmează o formare în terapia prin dans și mișcare. După câțiva ani de experiență în training și susținerea evenimentelor corporate, oferă prin îmbinarea psihologiei, cu NLP-ul și tehnici de conștientizare și conectare corporală, o experiență completă de auto-cunoaștere și evoluție personală.

P.C.

Comentarii