Au început să circule cursele aeriene de la Cluj, Timișoara, Oradea și Iași, spre litoral



Aeroportul Internațional Mihail Kogălniceanu Constanța și compania aeriană Blue Air au inaugurat cursele interne care unesc Dobrogea cu alte patru provincii istorice ale României - Transilvania, Banat, Crișana și Moldova - prin aeroporturile din Cluj, Timișoara, Oradea, Iași și Constanța. Acestea sunt primele zboruri interne de pasageri care leagă litoralul românesc și Delta Dunării, de restul țării, după o pauză de 25 de ani!

Tudor Constantinescu
Tudor Constantinescu, directorul comercial al Blue Air, a declarat la conferința de presă organizată cu acest prilej, ca aeronava sosită din Cluj a venit cu toate locurile ocupate, iar cea din Timișoara a fost ocupată în proporție de 90%. „Prin aceste noi curse legăm Constanța de vestul țării și de Moldova. Dacă până acum am unit România cu București, din acest an unim provinciile țării intre ele. Trebuie să fim încrezători că și pe perioada iernii vom avea suficienți pasageri, pe segmentele de business și friends & relatives, care să ne permită menținrea acestor rute. În ceea ce privește cursele externe pe care le operăm din Constanța, avem ceva probleme din punctul de vedere al gradului de ocupare al locurilor. Cel mai mare număr de pasageri se inregistrează pe destinația Milano, urmată de Roma și Paris”, a declarat oficialul Blue Air.

La rândul său, Bogdan Artagea, directorul general al aeroportului constănțean, a declarat: „După Blue Air, cu siguranță că vor veni aici și alte companii aeriene sau Blue Air va mai aduce o aeronavă pentru noi destinații ori pentru a face față solicitărilor. Jumătate dintre pasagerii curselor externe care sosesc aici sunt străini, iar cealaltă jumătate sunt români plecați să lucreze în străinătate sau în scop turistic ori de business.”

Zborurile sunt operate cu aeronave de tip Boeing 737 seria 500, având o capacitate de 126 de locuri. La doar o oră de zbor, în medie, destinațiile interne care facilitează călătoriile spre litoralul Mării Negre vor servi dezvoltării relaţiilor turistice şi economice dintre zonele respective.

Prima cursă internă de pe Aeroportul Mihail Kogălniceanu din Constanţa a decolat joi, 15 iunie, către Cluj-Napoca. Legătura va fi asigurată dus-întors în zilele de joi şi duminică, astfel că ardelenii vor avea asigurată şansa unui weekend la mare, în care drumul îi va „costa“ doar o oră dus şi una întors. Cu maşina se fac 7-8 ore, cu trenul aproximativ 14 ore, iar cu avionul spre Bucureşti (durată de zbor 50 minute pe relaţia Cluj - Bucureşti) se adaugă timpul parcurs pe centura Bucureştiului, de la Otopeni, și pe Autostrada Soarelui. Preţurile Blue Air sunt variabile, un bilet dus-întors de Cluj costând în jur de 100 euro. Compania dă asigurări că pot fi găsite bilete şi la 90 de lei, pe cursele interne. Preţul poate urca însă până la 145 euro un bilet numai dus, de la Constanţa la Cluj-Napoca, la cursa de duminică. Timpul salvat poate justifica alegerea zborului de pe Kogălniceanu. La Iaşi şi Oradea se zboară o dată pe săptămână, lunea. La Cluj-Napoca şi Timişoara în două zile ale săptămânii:  joi/duminică, respectiv vineri/duminică. Toate sunt în partea a doua a zilei, începând cu ora 14.30. Durata zborurilor de la şi spre Constanţa este următoarea: Iaşi - 45 minute, Cluj-Napoca - 1 oră, Oradea și Timișoara - 1 oră şi 15 minute.

Călin Dobra
Printre pasagerii primei curse de Timișoara a sosit, împreună cu familia, pentru o vacanță pe litoral, și președintele Consiliului Județean Timiș, Călin Dobra, unul dintre cei care au susținut alături de Corina Martin (președintele Federației Asociațiilor de Promovare Turistică din România) și Bogdan Artagea (directorul general al aeroportului constănțean) deschiderea acestei rute aeriene.  

Dan NEDELCU

Comentarii