Picioarele ne transmit mesaje psihologice importante despre noi


Parafrazând o cunoscută expresie, din punct de vedere al răspunsului corpului fizic la lucrurile care ne trec prin minte, putem afirma, mai în glumă, mai în serios, că „acolo unde-ți stă capul, îți vor sta și picioarele!". Gluma vine din utilizarea expresiei, iar seriozitatea din faptul că picioarele ne poartă într-acolo unde direcționăm atenția noastră.

În opinia psihologului Laura Maria Cojocaru, atenția poate fi îndreptată către evenimente reale, concrete, palpabile, care se întâmplă aici și acum, sau, din contră, către situații legate de trecut, viitor ori care au rămas mai mult în imaginația noastră decât în trăirea concretă a unui anumit eveniment. “Picioarele sunt cele care ne vorbesc despre direcția noastră în viață, despre capacitatea de a avansa în viață, de a învăța lucruri noi și a trăi experiențe noi, despre a produce o schimbare în general. Ne vorbesc despre stabilitate, siguranță, atenție la prezent, centrare pe soluții și acțiune”, afirmă psihologul Laura Maria Cojocaru.

În contextul menționat, o dificultate apărută în această zonă a corpului nostru ne poate arăta gânduri legate de:
- credința că ”nu putem”, ”nu știm” sau ”nu este potrivit”, să mergem înainte, în sensul de a face o schimbare (în gândire sau comportament), de a învata ceva nou;
- refuzul de a trece peste situații din trecut, pe care deși nu le mai putem schimba ne țin mintea ocupată;
- decizia de a nu renunța la ceea ce este vechi și care a devenit nepotrivit (credințe, obișnuințe);
- frica legată de faptul că viitorul ar putea să nu ne placă sau că este posibil să nu-i facem față;
- dorința exagerată de control al evenimentelor, persoanelor, rezultatelor;
- critica exagerată față de oameni, viață, sine – critici care includ, în substrat, toate cele enumerate mai sus;
- dezechilibru între ceea ce ne dorim și ce suntem dispuși să facem concret pentru a ne împlini dorința.

Mai mult decât atât, psihologul susține că picioarele ne transmit mesaje importante despre noi, iar dacă vom fi suficient de receptivi la aceste semnale de alarmă, cu siguranţă ne vom îmbunătăţi viaţa. Astfel:
Tălpile - sunt legate de sentimentul de stabilitate, siguranță, încredere în viitor, în resursele interioare necesare înaintării în viață.
Gambele - sunt legate de capacitatea de a "ne ridica pe vârfuri" pentru a avea o vedere de perspectivă, pentru a vedea dincolo de obstacolele (reale sau imaginare) ale vieții, deci ne vorbesc despre abilitatea de a ne folosi de resursele interioare pentru atingerea obiectivelor.
Coapsele - reprezintă forța și motivația cu care înaintăm în viață, cu care decidem să trecem peste ce nu ne mai este de folos, să facem schimbări, să ne atingem obiectivele.
Genunchii - sunt în strânsă legătură cu flexibilitatea cu care acceptam noul în viața noastră. Probleme apar atunci cand ne manifestam în exces mândria, orgoliile, încăpățânarea față de ceilalți, față de părerile diferite, față de provocăriile vieții.
 Laura Maria Cojocaru
Șoldurile - partea care face legătura picioarelor cu restul corpului, deci între ceea ce suntem acum și ceea ce ne ajută să creștem pe viitor. Șoldurile fac legatura emoțională între ceea ce ne dorim de la viață și acțiunile, pașii și strategiile, pe care suntem dispuși să le aplicăm concret pentru a ne atinge obiectivele.

“Orice dezechilibru între dorință și faptă, orice îngrijorare legată de aceste aspecte sau centrarea mentală excesivă pe un anumit subiect, pot afecta fizic zone punctuale ale picioarelor noastre. Soluția ar fi menținerea unui echilibru emoțional, atenția îndreptată, cât de cât egal, către toate aspectele vieții, exersarea capacității de a lua ceea ce este bun, util, plăcut și frumos de la viață, de a ne opri un timp din analizat și din ”trebuie să fac…”, pentru a ne bucura de evenimentele plăcute și de a le lua pe cele neplăcute ca pe o provocare”, ne sfătuieşte Laura Maria Cojocaru.

P.C.

Comentarii