Primii paşi în practica yoga: de la exerciţiile fizice la călătoria minţii


În general, practica yoga se adresează oricui, însă scopurile diferă foarte mult de la o persoană la alta. Unii aleg să facă yoga pentru sport, pentru a elimina gândurile negative şi stresul sau pentru socializare pur și simplu, iar alţii vor să-şi consolideze relaţia cu divinitatea.

În opinia profesorului de yoga Dana Ţupa, niciun scop nu este “mai bun” sau “mai puţin bun”, pentru că fiecare reprezintă un scop legitim. În timp, prin practică şi prin dăruire, scopurile ating culmi mai înalte, deoarece cursanţii evoluează şi îşi doresc mai mult de la ei şi de la practica yoga.

Dana Ţupa
“Mulţi dintre cursanţii care calcă pentru prima dată pragul şcolii Purna Yoga, vin pentru că nu se simt suficient de flexibili, vor să se regenereze, să slăbească sau pur şi simplu să cunoască oameni noi, să facă parte dintr-un grup ori o comunitate cu aceleaşi preocupări. Foarte, foarte rar se întâmplă ca un începător să ţintească, cel puţin la nivel declarativ, la cele mai înalte scopuri ale meditaţiei. De cele mai multe ori, argumentul este unul ce ţine de îmbunătăţirea aspectului fizic sau flexibilitate. Şi nu este nimic greşit în asta, deoarece este un prim pas. Întotdeauna primul pas trebuie să fie cel mai simplu, pentru a ajunge apoi să descoperi, să cunoşti, să îţi placă, să te pasioneze şi să doreşti să evoluezi”, susține Dana Ţupa.

Totodată, specialistul spune că după mai puţin de o lună practicanţii constată că yoga nu reprezintă doar exerciţii fizice ci, mai ales, concentrare pe respiraţie, senzaţii şi emoţii. “Odată ce depăşim stadiul fizic al practicii, ne vom iniţia într-o călătorie complexă şi extrem de frumoasă, în care vom ajunge să cunoaştem şi să înfruntăm temerile noastre cele mai profunde, dar să ne şi bucurăm de cele mai importante valori cu care ne-a înzestrat natura”, explică profesorul de yoga.

Cum se meditează
Există o singură regulă clară, specificată de către toţi meditatorii de top, inițiaţi şi maestri: aceea de a avea coloana vertebrală dreaptă şi perpendiculară pe podea, ca şi când ar face o “sui-generis” punte de legătura între pământ şi cer. În timpul acestui tip de meditaţie, ca spaţiu putem alege natura (plaja sau iarba), podeaua, patul sau canapeaua. Poziţia picioarelor este una reconfortantă, fie că stăm cu picioarele încrucişate, turceşte sau în posturi Hatha Yoga destinate meditaţiei, fie aşezaţi pe un scaun, evitând însă să ne rezemăm spatele. Poziţia palmelor diferă de la caz la caz, în funcţie de ceea ce vrem să obtinem; fie plasăm palmele împreunate în mudra (gestul) specifică lui Buddha - întotdeauna cu palma dreaptă deasupra şi degetele mari unite, iar celelalte patru odihnind în poala sub nivelul ombilicului - fie că sunt aşezate pe genunchi, cu palmele în sus sau în diferite mudra  ce atrag energie, aduc emoții şi efecte specifice. 

„Odată respectaţi paşii de bază, meditaţia începe printr-o relaxare profundă, prin exerciţii de urmărire a respiraţiei şi concentrare asupra gândurilor şi emoţiilor. Liderul spiritual Dalai Lama adaugă la toate acestea necesitatea contemplării, cu ochii semi-deschişi, asupra unui obiect exterior cât mai simplu, pentru început, plasând limba undeva în cerul gurii, deasupra dinţilor. Meditaţia poate dura de la 10 minute la câteva ore, în funcţie de timpul disponibil, urmărind ca prin contemplaţie să ne golim mintea de gânduri pentru a ajunge o stare de calm interior. Aceasta va duce la eliminarea rapidă a stresului, la îmbunătăţirea calităţii somnului, creşterea capacităţii de concentrare, precum şi la atingerea unei stări emoţionale optime”, exolică Dana Ţupa, fondatorul Purna Yoga Academy.

P.C.

Comentarii