Atlantykron - evenimentul românesc de pe Dunăre, unic în lume, la o nouă ediție


Timp de 10 zile, pe insula dunăreană Atlantykron (aflat în dreptul castrului roman Capidava), un ostrov sălbatic cu electricitate, internet de mare viteză și tehnologii de înaltă performanţă, se va desfăşura o nouă ediţie a Academiei de Vară pentru Tineret, Ştiinţă, Cultură, Artă şi Sport „Atlantykron”. Manifestarea este deja recunoscută drept un eveniment unic în lume, atât prin tematică şi cadrul natural în care se desfășoară, cât şi prin constanţă. Ca invitaţi virtuali vor susţine teleconferinţe, printre alțíi, cercetătoarea americană Erisa K. Stilley (Jet Propulsion Laboratory) și Ravi Prakash (inginer JPL NASA), responsabili cu misiunea Curiosity de pe Marte).

Tema actualei ediții - „Insula viitorului”
Între 28 iulie şi 6 august, pe insula Inelul de Piatră de la Capidava (20 km nord de Cernavodă), judeţul Constanţa, se va desfăşura Academia de Vară pentru Tineret, Ştiinţă, Viitorologie şi Science Fiction Atlantykron – ediţia 28. Purtând genericul „Insula viitorului”, Atlantykron este singurul eveniment de acest gen din România cu o tradiţie de 28 de ani şi, potrivit multor invitaţi speciali din străinătate, un eveniment de profil unic în lume. Inedita Academie, organizată în natură şi departe de civilizaţia urbană, reuneşte experţi de talie mondială (din care unii au primit premiul Nobel și predau gratuit cursuri tinerilor interesaţi) şi tehnologie de ultimă generaţie, pe o insulă care are mai puţin de 1 kmp. Aici se desfăşoară demonstraţii ştiinţifice şi cursuri de artă sau de comunicare aşa cum în nicio şcoală nu se predau, participanţii stând pe iarbă, sub cerul liber, sub stele. 

La eveniment vor participa aproximativ 500 de tineri, lectori, invitaţi şi organizatori din toate zonele ţării. Dintre invitaţi, şi-au confirmat prezența personalităţi de marcă din ştiinţă, cultură, artă sau sport din România, SUA, Slovacia şi Italia. 


Astfel, sunt aşteptaţi să participe şi să susţină cursuri sau prezentări: Alexandru Mironov - scriitor, jurnalist de ştiință, fondator al programului Atlantykron; prof. dr. Teodor Vasile - doctor în psihologie şi în ştiinţe medicale alternative; prof. dr. Leon Zăgrean - şeful catedrei de fiziologie a Universităţii de Medicină şi Farmacie «Carol Davila» din Bucureşti; dr. Pierre Joseph de Hillerin - preşedintele Centrului pentru Dezvoltarea Performanţei Umane; jurnalistul Val Vîlcu; Lucian Boronea - vicepreşedinte al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT) şi director general Accent Travel & Events; maestrul în artă culinară Petrişor Tănase; Dan Farcaş - scriitor, matematician şi cercetător al fenomenului OZN; Radu Dop - specialist în «medicină critică», membru fondator al Centrului de Studii pentru Ştiinţe de Graniţă şi al Asociaţiei de Telemedicină şi Aplicaţii Spaţiale pentru Sănătate; scriitorul Aurel Cărăşel; Maria Sionionescu - profesor asociat la Institutul Spaţial şi de Știinţe Astronautice, din cadrul Agenţiei de Explorare Aerospaţială a Japoniei (JAXA); dr. Eliot Sorel - co-preşedinte al Asociaţiei Internaţionale de Psihiatrie, Task Force; Mihaela Muraru-Mândrea - scriitor, preşedintele Centrului pentru Umanism şi Drepturile Omului din România. 


Invitaţii virtuali, care vor susţine teleconferinţe, sunt: Dumitru Dorin Prunariu - astronaut, singurul român care a zburat în spațiul cosmic; cercetătoarea americană Erisa K. Stilley - de la Jet Propulsion Laboratory; Ravi Prakash - inginer JPL NASA, responsabili cu misiunea Curiosity de pe Marte; parlamentarul canadian de origine română Corneliu Chişu; dr. Florin Munteanu - preşedintele fondator al Centrului pentru Studii Complexe.

Sorin Repanovici, coordonatorul general al Academiei Atlantykron, a declarat: „Peste doi ani, Academia Atlantykron va aniversa 30 de ani de existenţă, ceea ce ne obligă să păstrăm tradiţia şi să continuăm acest eveniment care a schimbat în bine destinele a mii de oameni. În 1989 debarcam pentru prima dată pe insulă, alături de scriitorul şi jurnalistul de ştiinţă Alexandru Mironov şi de scriitorul şi profesorul Aurel Cărăşel, însoţiţi de mai mulţi fani şi scriitori de literatură Science Fiction, şi hotăram să organizăm, an de an, o tabără de creaţie SF. Deşi eram cu toţii iubitori ai anticipaţiei, nici prin gând nu ne trecea că în urma acestei efervescenţe, o pot numi chiar Egregora, evenimentul se va transforma în Academie de vară şi va dăinui încă 28 de ani! Zece zile pe an, manifestarea reuneşte elite ale României şi din întreaga lume și cred că aici se prefigurează un model de societate civilă a viitorului.”


Acesta consideră că mulţi tineri au evoluat în carieră şi datorită informaţiilor şi conexiunilor obţinute în timpul Academiei Atlantykron. O parte dintre ei deţin în prezent afaceri proprii, asociaţii, firme de cercetare sau sunt manageri şi lideri în diverse domenii - pornind de la ştiinţă, corporaţii, până la mass-media şi relaţii publice. Modelul aplicat la acest eveniment a mai fost preluat de Academia de vară Samuel von Brukenthal, de la Avrig, dar şi de manifestări organizate în alte ţări.

Potrivit organizatorilor evenimentului, oamenii pot proiecta cel mai eficient viitorul în mijlocul naturii. Ca un paradox, deși semnalul de telefonie mobilă nu este satisfăcător în regiune, pe insulă există conexiune wireless la internet, astfel fiind asigurate comunicarea cu invitaţii virtuali, pentru susținerea videoconferinţelor, dar și transmisiunile online pentru cei care nu pot fi prezenți la fața locului.

Atelierele Atlantykron 2017
Academia de vară Atlantykron are mai multe secţiuni, structurate pe ateliere, dupâ cum urmează:
1.Ştiinţă: Autocunoaştere, dezvoltare personală şi remodelare psihosomatică. Reconectarea creativă cu sinele şi Universul; Astronomie şi astrofizică; Active Bricks – Mindstorms - Jocul ca mod de comunicare şi de dezvoltare personală; Biology Road: Amazing Science Experiments; Sisteme de dezvoltare – programare şi electronică; Comunicaţii Radio; Drumul spre noi înşine prin propriocepţie; F.A.C.T. – First Aid & CPR Training.
2.Cultură: Concurs de proză SF „Atlantykron”; sesiuni de conferinţe susţinute de prof. dr. psiholog Teodor Vasile; Cum să-ţi scrii viitorul... şi să-l împlineşti; Arta scrisului; Poemgate – atelier de creaţie literară – poezie; Când ideile Science Fiction devin realitate; Păturica rotundă Science Fiction.
3.Artă: Concursul de arte vizuale „Aurel Manole”; Pictură de şevalet; Brăţările pentru supravieţuire; De la lumea cristalelor naturale la lumea cristalelor artificiale; Limbajul artei – creativitate prin formă şi culoare; Facepainting; Atelier interactiv de fotografie; Atelier pentru creatia măştilor, dedicat copiilor - In memoriam Arina Prunariu.
4. Sport: Arte marţiale – De la Qigong la Ju-Jitsu; Ce pot să ştiu despre starea muşchilor mei?; skandenberg, darts, badminton, şah, tir cu arcul, volei.

Programul manifestării mai cuprinde conferinţele: „Oraşul Quantic pentru oameni înţelepţi”, „Bine aţi venit în Lumea de mâine”; „În direct cu NASA” (conferință virtuală susținută de Erisa Stilley şi Ravi Prakash); „De vorbă cu plantele”; „Fiinţa umană încotro?”; „Primele 1000 de zile de viaţă”; „În căutarea Hipercivilizaţiilor”; „Şcoala de artă culinară”; „Vânătorul de eclipse” şi „Travel & Technology”.


Atlantykron va avea şi un cotidian de informare – „Atlantykronica”, precum şi un post de radio, care va emite inclusiv pe internet.

Organizatorii actualei ediţii a Academiei Atlantykron sunt Centrul Pentru Studii Complexe şi Fundaţia World Genesis din SUA, în colaborare cu Societatea CYGNUS din Suceava, Institutul Naţional de Cercetare pentru Sport, Institutul de Ştiinţe Spaţiale, Asociaţia pentru Inovaţie, HUP Center pentru Dezvoltarea Performanţei, SARS Romania (Search and Rescue Service) şi cu sprijinul revistei Ştiinţă şi Tehnică. 

Pentru mai multe informaţii despre programul  academiei de vară şi lista invitaţilor vizitează www.atlantykron.org şi pagina oficială de facebook https://www.facebook.com/Atlantykron

Scurt istoric
Atlantykron este o insulă sălbatică, un loc care doar pentru zece zile pe an are parte de focuri de artificii, conectare la electricitate, Internet de mare viteză pentru conferinţele virtuale – idee science fiction la primele ediţii din anii ‘90 - ecrane mari, pe care sunt proiectate imagini in premieră de pe Marte şi, nu în ultimul rând, conferinţele susţinute de specialişti din domeniile ştiinţei, culturii, artei şi comunicării.


În 1990, un mic grup de tineri iubitori de science fiction a ales această insulă îndepărtată drept un loc ideal, deşi sălbatic, unde să se desfăşoare festivalul anual de science fiction. După 10 ani, festivalul s-a transformat într-o Şcoală de Vară. De-a lungul timpului, pe această insulă au trecut peste 10.000 de invitaţi, participanţi, organizatori. Printre cei mai importanţi ani ai Academiei Atlantykron s-au numărat 1999, când ediţia a fost dedicată eclipsei totale de soare, 2001 – când insula a găzduit Eurocon, Convenţia Europeană de Science Fiction şi 2014 – când Academia a aniversat 25 de ani de existenţă.

Atlantykron a găzduit, de-a lungul anilor, numeroase personalităţi, precum scriitorii de SF Norman Spinrad (preşedintele Societăţii Scriitorilor de SF şi Fantasy din SUA la acea vreme), Joe Haldeman, Robert Sheckley, Alain LeBussy, Peter Moon (scriitor american) etc.

Un film de prezentare al Academiei de Vară Atlantykron, publicat pe youtube în septembrie 2008, realizat şi prezentat de David Anderson, a atins un record mondial la numărul de accesări pentru un film educaţional, intitulat “Next Generation: Atlantykron”.

D.N.

Comentarii