Cum să ne îmbuntățim memoria și capacitatea de asimilare a informațiilor


Creierul este, de departe, cel mai solicitat organ al nostru, fiind bombardat zilnic cu mesaje conștiente sau subliminale, făcând cu brio sau nu față stresului care ne înconjoară la tot pasul și încercând să ne păstreze mereu în echilibru.

Chiar dacă acest organ al nostru este construit să reziste la un cumul foarte mare de factori de stres, există momente când are nevoie de ajutor, de pauză, de relaxare și de încărcarea bateriilor. Dana Țupa, unul dintre profesorii cunoscuți de yoga din România, afirmă că este deja demonstrat științific că practicarea acestei discipline în mod regulat, cel puțin o dată pe săptămână, are capacitatea extraordinară de a îmbunătăți sănătatea emoțională și de scădea răspunsul creierului la factorii de stres.

Ce spune știința despre beneficiile practicării yoga
Creierul este inundat de oxitocină, dopamină, GABA și serotonină. Aceste substanțe sunt responsabile pentru starea noastră de bine interior, practicarea yoga având capacitatea de a creștere nivelul de oxitocină și dopamină în corp, mai mult decât alte activități. “Posturile yoga ajută cât se poate de concret la creșterea stării noastre de bine, iar un studiu efectuat la Universitatea din Boston arată că yoga este mai eficient decât plimbatul atunci când vine vorba de creșterea nivelului GABA (acidul gamma-aminobutiric, substanță asociată scăderii anxietății și inducerii a stării de bună dispoziție) cu peste 30%”, susține Dana Țupa.

Nivelul cortizonului din corp scade semnificativ. “Hormonul stresului, așa cum este numit cortizonul, a fost asociat cu o serie de probleme de sănătate, cum ar fi depresia, creșterea în greutate, bolile cardiace sau reducerea densității osoase. În trecut, acest hormon era esențial pentru supraviețuirea speciei, pentru că oamenii vânau și erau expuși în permanență pericolelor. Dacă în trecut, acești stimuli se refereau strict la factorul fizic, în prezent cortizonul crește din cauza factorilor emoționali. Un grad ridicat al cortizonului afectează întreg organismul și duce la o îmbătrânire rapidă. Studiile au demonstrat că yoga poate scădea semnificativ nivelul de cortizol din corp, deoarece această practică se concentrează pe relaxare, echilibru mental și spiritual”, afirmă profesorul de yoga.

Anumite părți ale creierului se măresc. În urma unei cercetări efectuate la Centrul Național de Medicină Alternativă și Complementară din Statele Unite, rezultatele tomografului au relevat faptul că anumite părți ale creierului cresc atunci când o persoană practică yoga pentru doar două ore pe săptămână. “S-a demonstrat științific că hipocampusul (zonă a creierului esențială în formarea de amintiri noi și a memoriei) și cortexul somatosenzorial (hartă mentală a corpului) sunt mult mai dezvoltate la persoanele care practică yoga, în mod regulat, față de un alt eșantion format din persoane care nu au acest obicei”, arată Dana Țupa.

Yoga dezvoltă celulele creierului. Sistemul nervos central poate fi împărțit, din punct de vedere anatomic, în două parți importante: măduva spinării (legată direct de trunchiul cerebral) și encefalul sau creierul, așa cum îl cunoaștem cu toții. Encefalul controlează cele mai multe dintre funcțiile organismului: respirație, mișcare, gânduri, emoții, bătăile inimii, secreții ale glandelor etc. “Studii americane au descoperit că, după două luni de tehnici yoga și meditație, materia cenușie din zona hipocampusului a crescut în densitate, fapt ce a dus la o mai bună conștientizare, compasiune, memorie îmbuntățită și capacitate de asimilare a informațiilor mult mărită. De asemenea, studiul respectiv a concluzionat că practica yoga integrată în stilul de viață, crește coeficientul de inteligență”, spune profesorul de yoga.

Dana Ţupa
Crește capacitatea creierului de a procesa informație “Neurologii care au analizat rezultatele scanerelor RMN, au constatat că yoga întărește creierul prin consolidarea conexiunilor dintre celulele nervoase, conform unui studiu realizat în 2012 la UCLA. În rândul celor care au vechime în această practică, s-a constatat un mare grad de încrețire a cortexului cerebral - un proces numit girificare corticală - care duce la îmbunătățirea capacității creierului de a procesa informație. In mod specific, girificarea sporită ne ajută să ne regasim amintirile, să ne concentrăm și să luăm decizii. Chiar dacă se credea că până la vârsta de 20 ani creierul se dezvoltă, iar apoi începe să se micșoreze, studiul a demonstrat că ne putem dezvolta capacitățile creierului până la o vârstă înaintată, prin practicarea yoga”, încheie Dana Ţupa. 
---
Dana Ţupa este primul Expert Yoga Teacher din România acreditat la Yoga Alliance International USA cu cea mai înalta calificare care se poate obține. Ea este şi fondatorul Purna Yoga Academy, prima şcoală de yoga din România acreditată la acelaşi for internaţional.

P.C.

Comentarii