Celebra Sarah Chang deschide regalul sonorităţilor clasice „Sub semnul lui Ovidius”


Evenimentul „Sub semnul lui Ovidius” va avea loc în zilele de 26 şi 27 august 2017, începând cu ora 20.30, în Piaţa Ovidiu din Constanţa, şi va prezenta publicului un spectacol clasic, în cea mai distinsă notă: una dintre cele mai mari violoniste ale lumii, „Zeiţa viorii” – Sarah Chang, unul dintre cei mai buni coregrafi ai României - Horaţiu Cherecheş, Orchestra Simfonică Bucureşti şi Orchestra Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski”, un spectacol de balet, maparea 3D a Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, spectacol digital care recuperează spiritul antic și un program de artificii pregătit de experţii de la Ruggieri: o poveste incredibilă, narată de muzică şi foc.

Mai sunt câteva zile până la începerea celui mai important eveniment care deschide “Anul Bimilenar Ovidius” şi care este organizat în spiritul omagierii a 2.000 de ani de la trecerea în eternitate a celebrului poet. Evenimentul se intitulează “Sub semnul lui Ovidius” şi oferă publicului un adevărat regal al sonorităţilor clasice şi nu numai, în premieră absolută pentru Constanţa!

“Sub semnul lui Ovidius” este, practic, un eveniment dimensionat estetic, ca formă şi ca fond, în toate conotaţiile termenului. În primul rând spaţiul, Piaţa Ovidiu, va deveni de nerecunoscut pentru publicul ei fidel. Sute de scaune, flori, lumini şi statui îl vor întovărăşi, de-a lungul fiecărei seri, pe Ovidius, oferindu-i decorul binemeritat. 

Scena se va întinde pe toată lăţimea Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, iar faţada acestuia va fi reinterpretată printr-o videomapare 3D, un conţinut original care îi va lua prin surprindere pe toţi cei prezenţi. 

Ion Caramitru va fi amfitrionul care, cu vocea sa inconfundabilă, îl va introduce pe poet în minţile şi sufletele spectatorilor, trezind la viaţă spiritul genialului exilat. 

Orchestra Teatrului Naţional de Balet “Oleg Danovski” - care anul acesta, împlineşte 60 de ani şi Orchestra Simfonică Bucureşti - singura orchestră simfonică privată din ţară, dirijate de maeștrii Radu Ciorei, respectiv Radu Postăvaru, vor asigura fundalul sonor pentru artiştii vocali şi pentru “zeiţa viorii”, Sarah Chang, un nume recunoscut mondial de publicul de profil. 


Nu va lipsi nici elementul de dinamică clasică, Baletul Black Sea, coordonat de multipremiatul Horaţiu Cherecheş, renumit la nivel naţional şi internaţional pentru montările sale, care a creat, în premieră naţională, o suită din baletul „Spartacus”, compus de Aram Haciaturian.

De asemenea, organizatorii au pregătit, pentru fiecare din cele două seri de concerte, câte un spectaculos program de artificii, gândit şi pregătit de experţii de la Ruggieri: două povești narate pe muzică, de foc, vizibile de pe faleza plajei Modern și portul Tomis. 

Intrarea este liberă! 
Recomandarea organizatorilor: dresscode black & white

Proiectul este realizat de filiala din Suceava a Asociației Difuzorilor și Editorilor – Patronat al Cărții, cu sprijinul Consiliului Județean Constanța. 

Sarah Chang – o lume în miniatură, cu stâlpi de arcuş şi geniu fluid 
Una dintre cele mai mari violoniste ale lumii, Sarah Chang, artistă adulată de milioane de iubitori ai muzicii clasice, va deschide seria manifestărilor dedicate celor 2.000 de ani scurși de la moartea poetului Publius Ovidius Naso, în piaţa ce îi poartă numele, din Constanţa.

Sarah Chang are o carieră de peste trei decenii, multiple premii, a cântat cu cele mai importante orchestre din întreaga lume, este în top 20 Newsweek Magazine’s “Women and Leadership - 20 Powerful Women Take Charge”, Young Global Leader for 2008 by the World Economic Forum, are un loc dedicat în Sprague Hall, Yale University, iar Harvard a numit-o „Distinguished Leadership in the Arts Award”. În 2004, a alergat cu torţa olimpică şi este cea mai tânără persoană care a primit the Hollywood Bowl’s Hall of Fame Award. De asemenea, este cel mai tânăr muzician distins cu Avery Fisher Career Grant şi cu premiul Gramophone "Cel mai tânăr artist al anului" (1993). Are nenumărate premii de la Academiile de Muzică şi Artă din întreaga lume.

A depăşit încă de mică definiţia sintagmei „copil genial”. Cântă de la vârsta de 5 ani, iar la 8 ani a debutat interpretând Concertul nr. 1 pentru vioară al lui Paganini, cu Filarmonica din New York, avându-l ca dirijor pe Zubin Mehta. Niciunul dintre marii compozitori nu-i vor rămâne străini: Mendelssohn, Tchaikovsky, Goldmark, Strauss sau Dvorák. Criticul James Reel, a cuantificat atributele sale astfel: „O uşurinţă tehnică uimitoare, un ton superb, vibrant, fără cusur, frumos și o expresivitate intimă, dar nesentimentală”. Modelul său de muzician complet este David Oistrakh, dar este interesată şi de muzica contemporană, lucrând la diverse piese cu jazzmanul Eddie Karam, cu muzicianul Jack Elliott şi compozitorul koreano-american Donald Sur. Se „odihneşte” interpretând muzică de cameră.

Cântă pe o vioară Guarneri del Gesù (la fel ca George Enescu și Nicolo Paganini), care a aparţinut mentorului său Isaac Stern şi pe care nu o expune la lumină puternică. De aceea, în fotografiile publicitare foloseşte o vioară normală. Are o colecţie impresionantă de arcuşuri.

„Muzica este cea mai sinceră și universală formă de comunicare și are puterea de a-ți atinge sufletul și de a te purta într-o călătorie emoțională. Fie că îți place Bach, Bon Jovi, Beyonce sau Lady Gaga, muzica este coloana sonoră a vieții, iar eu sunt onorată și recunoscătoare că pot face ceea ce iubesc”, a declarat Sarah Chang, potrivit unei comunicări oficiale cu ocazia vizitei sale de anul trecut în România, când a avut două concerte, la Cluj şi Bucureşti.

Programul evenimentului:
Sâmbătă, 26 august 2017, ora 20.30
Orchestra Teatrului Național de Operă şi Balet „Oleg Danovski”, condusă de maestrul dirijor Radu Ciorei. Interpreţi: Lucia Mihalache, Doru Iftene, Răzvan Săraru, Marius Eftimie, Laura Eftimie şi Smaranda Drăghici.

Partea I: P.I. Ceaikovski - „Poloneza”, C. Saint-Saens - „Samson și Dalila”, G. Donizetti - „Elixirul dragostei”, G. Verdi - „Don Carlos”, G. Bizet - „Carmen”, S. Rahmaninov - „Aleko”, G. Verdi - „La Traviata”, J. Offenbach - „Povestirile lui Hoffmann”, G. Puccini - „Tosca”, G. Donizetti - „Lucia di Lammermoor”, G. Verdi - „Rigoletto” 

Premieră: „Sub semnul lui Ovidius” - spectacol digital, care recuperează spiritul antic şi care nu are nevoie de nicio scenă. „Priviţi, admiraţi şi lăsaţi-vă conduşi în lumea aparent tangibilă a Antichităţii lui Ovidius”.

Partea a II-a: Theodor Rogalski - „Trei dansuri româneşti”, cu participarea extraordinară a Baletului „Oleg Danovski” Constanţa

Premieră: George Enescu - Rapsodia nr. 1, Aram Haciaturian -  suită din baletul „Spartacus”, coregrafia Horaţiu Cherecheş, 

Premieră: Cel mai spectaculos program de artificii din România, marca Ruggieri. Focul a fost dăruit oamenilor pentru a spune poveşti şi a încălzi suflete. Alături de muzică, poveştile vor prinde viaţă şi vi se vor înfăţişa aşa cum nu le-aţi mai văzut niciodată! Spectacolul va avea loc pe faleza de la Modern şi în Portul Tomis.

Duminică, 27 august 2017, ora 20.30
Orchestra Simfonică Bucureşti, condusă de maestrul dirijor Radu Postăvaru

Partea I: P.I. Ceaikovski - Valsul Florilor, A. Vivaldi - Anotimpurile - solist: SARAH CHANG (vioară), M. Ravel - Tzigane - solist: SARAH CHANG (vioară)

Premieră: Spectacolul lumii aparent tangibile a Antichităţii lui Ovidius, un artist de marcă al Imperiului Roman, exilat pe ţărmurile Mării Negre şi devenit personaj în vechiul Tomis (partea a doua).

Partea a II-a: J. Brahms - „Simfonia nr. 3” (partea a III-a), G. Verdi - Uvertura la opera „Forţa Destinului”, J. Strauss - „Dunărea Albastră”, J. Strauss - „Ohne Sorgen Polka”, D. Shostakovich - „Vals”, P.M. Narro - „España cañí”, G. Gimenez - „La Boda de Luis Alonso”, G. Rossini – Bărbierul din Sevilla, F. Von Suppe – Cavaleria ușoară.


Premieră: Specialiştii de la Ruggieri continuă povestea narată de muzică şi foc, „Sub semnul lui Ovidius”!

meDIAlog

Comentarii