Cum ne poate bulversa trecerea la ora de iarnă


Deşi este mai puţin nefastă în termeni de tulburări ale somnului decât trecerea la ora de vară, când noaptea devine mai scurtă cu 60 de minute, schimbarea orei este resimţită de persoanele mai fragile, mai ales de copii şi bătrâni.

Senzații de oboseală, irascibilitate, depresie, stres şi anxietate 
Trecerea şi adaptarea la ora de iarnă nu este prea uşoară. Această schimbare creează senzatia de oboseală şi irascibilitate, accentueaza stările de depresie sau creşte stresul şi anxietatea din cauza întunericului şi a frigului. 

Persoanele cărora le place rutina sunt cele mai stresate, pentru că trecerea la ora de iarnă le dă peste cap obiceiurile zilnice. Unele persoane acuză o oboseală puternică după schimbarea orei, însoţită eventual de o senzaţie de disconfort şi chiar de dureri de cap. Pentru a depăşi această stare este nevoie de multă odihnă şi de adoptarea unui ritm de viaţă (muncă, ore de masă şi de culcare) corespunzător trecerii la noua oră. Simptomele vor trece în câteva zile sau în maximum câteva săptămâni.

În schimb, persoanele care se adaptează mai repede la schimbări îşi continuă activităţile normal, fără să fie afectate în vreun fel de faptul că ora se dă înapoi.

Se recomandă reglarea ceasului cu anticipaţie
Schimbarea orei poate avea tulbura somnul, pofta de mâncare, capacitatea de muncă, concentrarea şi stările de dispoziţie. Pentru a diminua efectele, specialiştii recomandă  reglarea ceasului cu anticipaţie. Persoanele supuse stresului pot simţi o stare de angoasă ca urmare a posibilităţii de a uita să schimbe ora şi mai ales de faptul că trebuie să regleze toate ceasurile din casă. A schimba ora în ajun prezintă avantajul de a obişnui organismul înainte de a se produce schimbarea. O altă recomandare este de a merge la culcare cu o oră mai târziu sâmbătă seara. În acest fel, numărând aceleaşi ore de somn, trezirea de dimineaţă se va face la o oră considerată ca obişnuită.

Specialiştii sfătuiesc totuşi să nu se lenevească prea mult duminică în pat. Dacă dormim prea mult, riscăm ca duminică seară să nu ne fie somn la ora când trebuie să mergem la culcare. 

meDIAlog

Comentarii