În această noapte trecem la ora de iarnă. 29 octombrie, cea mai lunga zi din an.


Daţi ceasurile înapoi!
Ora de iarnă este „ora legală oficială standard”, de multe ori doar „ora oficială”, legată de conceptul de oră astronomică, folosită în mod normal în majoritatea țărilor sau teritoriilor, în special în emisfera nordică, acoperind calendaristic perioada cuprinsă între lunile octombrie a unui an și martie a anului următor. 

În această noapte, în România se dau ceasurile înapoi cu 60 de minute, ora 4.00 devenind ora 3.00. Ziua de duminică va fi astfel cea mai lungă zi din an, având 25 de ore. Trecerea la ora de iarnă are loc în fiecare an în ultima duminică din luna octombie. 

Mecanismul de schimbare a orei este folosit de 70 de ţări din lume
Schimbarea orei este o convenţie stabilită pentru a beneficia de cât mai multă lumină în zilele de vară. Ideea trecerii la ora de vară a fost lansată de Benjamin Franklin, în 1784, dar necesitatea introducerii orei de vară a apărut prima dată în timpul Primului Război Mondial. Pentru a diminua consumul de cărbune, Austro-Ungaria şi Germania au fost primele ţări care au recurs la schimbarea orei, în 1916. 

În România, ora de vară a fost introdusă în 1932 până în 1940, când s-a renunţat la schimbare. Asta până în anul 1979 când România a semnat Convenţia fusurilor orare. În 1996 acest orar a fost prelungit în Europa cu încă o lună, iar în 1997 țara noastră a corelat orarul de vară cu cel practicat în ţările Uniunii Europene. 

Nu toate ţările folosesc în acest moment ora de vară, ci doar 70 de state din întreaga lume. Rusia, China și Japonia nu folosesc acest sistem. De asemenea, trecerea la ora de iarnă nu are loc simultan în toate ţările din cauza diferenţei de fus orar. În ţările vecine României, trecerea la ora Europei Orientale se face tot duminică, 29 octombrie 2017.
Ţările colorate în albastru sunt cele care schimbă ora, în portocaliu sunt ţările care au renunţat la acest sistem, iar cele în roşu nu l-au folosit niciodată. 
meDIAlog

Comentarii