Un Halloween actualizat - de la strigoi la extratereștrii și vampirii energetici


Erau nişte vremuri foarte îndepărtate când oamenii se temeau de spiritele morţilor, de tot soiul de strigoi şi alte creaturi malefice. Aşa s-au născut tradiţii şi sărbători, de obicei în perioada aceasta a anului. Când natura se închide în ea însăşi, iar lumina solară este tot mai puţină, zilele tot mai întunecate îi făceau pe oameni să se gândească mai mult la latura nevăzută a lucrurilor. Şi cum rămăsese din inerţie credinţa în spiritele morţilor ea fost continuată, într-o variantă modificată, în teama de duhuri necurate, strigoi şi alte spirite neodihnite. Pentru că nu toate spiritele morţilor sunt bune, nu-i aşa?

Ca o modalitate de apărare împotriva acestor inamici nevăzuţi, dar nefaşti, care aduceau numai ghinioane şi îmbolnăveau animalele din ogradă, oamenii puneau şiruri de usturoi la intrarea în case şi la ferestre, ba unii încercau să-i “împace” cu un bol de mâncare, iar mai târziu cu dulciuri - de unde provine şi  celebra zicală  „Trick or Treat?”, rostită cu ocazia sărbătorii de Halloween.

De la strigoi, la vrăjitoare
Ceva mai târziu, oamenii au început să evolueze şi vechea teamă de strigoi a început să fie dată uitării, dar nu chiar de tot. De dragul ritualului, sărbătoarea Halloween-ului a fost păstrată pentru amuzamentul copiilor, dovadă clară a faptului că adulţii deja ieşiseră din lumea fantasmelor. Sau doar parţial, pentru că o vreme îndelungată unii încă au mai crezut cu tărie în existenţa vârcolacilor sau a vampirilor însetaţi de sânge, alte creaturi de temut. În paralel, şi religia a alimentat cu precădere temerea în entităţi negative, precum diavolul sau Satana. Frica de diavol era “justificată”, într-un fel, pentru că el era responsabil de iadul în care aveau să ajungă sufletele prinse de acesta. Până la tot felul de superstiţii, precum teama de pisicile negre sau în general de pisici, care au fost asociate cu vrăjitoarele făcătoare de magii, n-a mai fost decât un pas. 

În perioadele grele era convenabil ca femeile mai atipice, care ieşeau „din rând” sau cele singure, să fie suspectate a fi vrăjitoare rele şi malefice și să fie pedepsite aspru. Este cunoscută vânătoarea de vrăjitoare din Europa centrală și sud-vestică, condusă cu exces de zel de către macabra Inchiziţie. Din nefericire, teama colectivă creată a dus la condamnarea la moarte, prin arderea de vii, a multor femei nevinovate acuzate de vrăjitorie. 

Extratereștrii...
Anii şi vremurile au trecut, însă spaima de cel rău a rămas îmbrăcând alte forme, mai actualizate şi adaptate situaţiilor prin care treceau oamenii. Planeta noastră a început să cunoască conflagraţiile mondiale, conflictele au început să fie tot mai dure, pe măsură ce tehnologia şi pofta de putere a naţiunilor s-au dezvoltat. Vremea vrăjitoarelor trecuse demult, dar un alt duşman din umbră îşi făcea simţită prezenţa. Este vorba despre extratereștri, care au început să-şi facă apariţia cu OZN-urile lor în diverse locuri ale Terrei. După primul război mondial, au început să apară diverse zvonuri, mai mult sau mai puţin controversate, de oameni răpiţi de aceste specii rămase și acum necunoscute. Unii dintre aceştia susţin că au fost subiectul unor experimente realizate de extratereştri,  a căror principală preocupare nu părea a fi decât studierea rasei umane. Aria 51 este unul dintre subiectele îndelung controversate pe această temă, fiind considerat locul secret în care şi oamenii, la rândul lor, studiază tehnologia extraterestră capturată cumva de armata americană.

...și vampirii energetici
Mai recent, în vremurile contemporane nouă, locul vampirilor ce se hrăneau cu sânge a fost luat de vampirii energetici, care nu mai preferă sângele, ci energia oamenilor. De altfel, suntem în epoca în care avem cunoştinţe mai dezvoltate în legătură cu energiile şi reţeaua energetică a corpului uman, domeniu cunoscut chinezilor încă de acum cel puţin 3.000 de ani. Desigur că şi pentru aceste chestiuni s-au găsit remedii în tot felul de mantre și ritualuri, un fel de ucigă-l toacă şi stropit cu apă sfinţită, dar în manieră evident energetică.

Acum, şi varianta extratereştrilor este altcumva: nu mai avem doar extratereştri răi, sunt şi unii de partea binelui, ceea ce este mai plauzibil că doar sunt şi ei, ca şi noi, mai buni sau mai răi. Sunt civilizaţii extraterestre bine intenţionate, mult mai evoluate şi care doresc binele Terrei, dar şi civilizaţii care doresc stăpânirea oamenilor şi atunci civilizaţiile astea intră în conflict. Se pare că fără cunoştinţa noastră au loc lupte şi niște bătălii stelare şi interstelare în mod constant. Este posibil ca filmul Star War să aibă o baza reală? 

La final, se ridică întrebarea: până la urmă, de ce anume se tem oamenii şi cu ce sau cine se bat ei? Sau să fie valabilă mai vechea sintagma “Somnul raţiunii naşte monştri?”

Happy Halloween, dragilor!

Gabriela GEVELEGEAN

Comentarii