Începe festivalul JazzUp Sea – un eveniment de ținută, unde muzicile se întrepătrund



Pasionații de jazz și experiențe muzicale inedite sunt așteptați la Constanța în perioada 2 - 5 august 2018, la prima ediție a festivalului JazzUp Sea. Organizatorii își propun să poarte publicul prin teritorii muzicale noi, invitându-l să își revigoreze imaginea despre jazz și muzică în general. Astfel, pe lângă unii dintre cei mai interesanți muzicieni internaționali ai momentului, pe scenă vor urca și câțiva dintre cei mai valoroși reprezentanți ai jazz-ului românesc. 

Intrarea la toate evenimentele din cadrul festivalului este liberă. 


La ediția din acest an, concertele JazzUp Sea se vor desfășura în locuri atent alese din Constanța: Piața Ovidiu, Cazino, Muzeul de Arheologie, Muzeul de Artă și Centrul multifuncțional „Jean Constantin”. 


Concertul de deschidere, „Amor”, din 2 august, va avea loc în aer liber, în Piața Ovidiu, unde, începând cu ora 19.30, muzica de jazz se va întrepătrunde cu muzica sud americană, în interpretarea violonistului venezuelean Alexis Carnenas și a muzicienilor de la Recoveco din Paris. Alexis Cardenas este un artist polivalent ce s-a distins în egală măsură ca interpret de muzică clasică, contemporană, jazz sau latino-americană. 


Recoveco
Recoveco, un cuvânt spaniol foarte popular folosit de scriitori ca o metaforă, înseamnă o cărare mică și încurcată sau un colț ascuns dintr-o casă veche. De asemenea, semnifică un șiretlic făcut de cineva pentru a realiza un obiectiv. Acesta este numele dat ansamblului de compozitorul și mandolinistul venezuelean Cristóbal Soto, care, în 1996, alături de violonistul venezuelean Alexis Cárdenas, basistul și compozitorul columbian Nelson Gómez și chitaristul și compozitorul columbian Francisco González, au format acest grup la Paris. 



Recoveco a devenit, astfel, un acronim pentru întâlnirea muzicală dintre Venezuela și Columbia. De atunci, membrii ansamblului au cucerit scenele muzicale ale lumii, interpretând un amestec foarte distinctiv de muzică, care integrează fericit subtilitatea tehnicii academice, virtuozitatea care izvorăște liber din improvizațiile lor și senzualitatea inerentă melodiilor tradiționale ale Americii Latine.


În cea de-a doua seară a festivalului, cvintetul format din Elena Mîndru și invitații săi din România și Finlanda va susține un spectacol inedit la Cazino începând cu ora 19.30, intitulat “The Lighthouse”. 

Elena Mîndru
Premiată și apreciată de către juriul prezidat de Quincy Jones la Montreux Jazz Voice Competition, în 2012 (Premiul al II-lea și Premiul Publicului), Elena Mîndru este astăzi una dintre cele mai valoroase reprezentante ale jazz-ului românesc și european. Are în palmares trei discuri personale (Quartphonic, 2016, Evening in Romania, 2014, Romanian Christmas Stories,2012), editate la propria casă de discuri (EM Records), prin care își propune să publice cât mai mulți artiști de jazz, cu precădere români. În 2017, a înregistrat cel de-al patrulea album personal, împreună cu Jyväskylä Big Band și pianistul Tuomas J. Turunen. Elena Mîndru compune piese pentru orchestre simfonice, big band-uri, cvartete și alte formații cu componență diferită, inclusiv pentru cvintetul de jazz pe care îl conduce. 



Un concert „Jamsession” cu artiștii festivalului este programat pentru sâmbătă, 4 august, începând cu ora 20.30, la Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin”.  Vor urca pe scenă Elena Mîndru-Turunen – voce, alături de Răzvan Popovici – violă, Valentin Serban – vioară și Ioan-Dragoș Dimitriu – pian. 


Ultima zi a festivalului va cuprinde două concerte: un matineu – “Jazzy Classics”, la Muzeul de Arheologie, începând cu ora 11.00. Răzvan Popovici – violă, Valentin Șerban – vioară, Ioan-Dragos Dimitriu - pian vor readuce ritmurile lui Wolfgang Amadeus Mozart, Maurice Ravel, George Gershwin și ale ingeniosului compozitor rus Nikolai Kapustin în atenția publicului constănțean. 


Luiza Zan
Concertul de închidere, “Afrodizzy” este programat duminică, 5 august, începând cu ora 18.00, la Muzeul de Artă. Un concert-experiment, în care doi muzicieni, prieteni (Luiza Zan – voce și Iulian Pavelescu, chitară) își propun să testeze optimismul publicului, încrederea acestuia într-o lume lipsită de griji, cel puțin pentru câteva zeci de minute. 


Luiza Zan este o voce unică, o cântăreață multilaterală, cu rădăcini solide în muzica de jazz, dar și cu influențe puternice din muzica clasică. Născută în Tulcea, în 1980, absolvă cursurile Universității de Arte George Enescu din Iași, la secția lied-oratoriu, clasa profesorului Marie-Jeanne Stoia, după care se lansează într-o carieră de succes pe scenele naționale și internaționale.



JazzUp Sea este un proiect organizat de Asociația CultART București și finanțat de Primăria Municipiului Constanța. Valoarea proiectului este de 208.628 lei.


Mai multe informații despre festival, puteți găsi pe site-ul jazzupsea.ro sau pe pagina de Facebook a evenimentului: https://www.facebook.com/events/1749069751877725/

PROGRAMUL FESTIVALULUI

Joi, 2 august, Piața Ovidiu, ora 19.30
OPENING CONCERT – AMOR (Muzică din Mexico, Cuba, Columbia, Argentina, Venezuela)
Alexis Cardenas & Recoveco: Alexis Cardenas – vioară, Leonidas Rondon – cuatro, Nelson Gomez – chitarone, Francisco Gonzales – chitară

Vineri, 3 august, Cazino, 19.30
THE LIGHTHOUSE 
Elena Mîndru quintet: Elena Mîndru-Turunen – voce, Toma Dimitriu – pian, Sampo Hiukkanen - vioară și saxofon, Michael Acker – contrabas, Jonatan Sarikoski – tobe

În program:
1.) Jocul țambalelor (music: Johnny Răducanu, lyrics: Nina Cassian)
2.) Between a Smile and a Tear (music: Tuomas J. Turunen, lyrics: Elena Mîndru)
3.) I Do Not (music and lyrics: Elena Mîndru)
4.) Swan (music: Tuomas J. Turunen, lyrics: Elena Mîndru)
5.) Reflection (music: Tuomas J. Turunen, lyrics: Elena Mîndru)
6.) Let You Be (music and lyrics: Elena Mîndru)
—————
1.) În amurg (music: Aurel Giroveanu, lyrics: C. Titus)
2.) Bluebird (music and lyrics: Elena Mîndru)
3.) Lighthouse (music and lyrics: Tuomas J. Turunen)
4.) Symmetry (music and lyrics: Elena Mîndru)
5.) Evening in Romania (music and lyrics: Elena Mîndru)

Sâmbătă, 4 august, Centrul „Jean Constantin”, ora 20.30 
JAMSESSION
Elena Mîndru-Turunen – voce, Razvan Popovici – violă, Valentin Șerban – vioară, Ioan-Dragoș Dimitriu - pian 

Duminică, 5 august, Muzeul de Arheologie, ora 11.00
JAZZY CLASSICS
Razvan Popovici – violă, Valentin Serban – vioară, Ioan-Dragoș Dimitriu - pian 

În program:
Wolfgang Amadeus Mozart - Trio Kegelstatt pentru vioară, violă și pian, KV 498
Maurice Ravel - Sonată pentru vioară și pian
---------
George Gershwin – Două preludii pentru pian
Bohuslav Martinu – Trei madrigaluri pentru vioară și violă
George Gershwin/Jasha Heifetz - 3 Preludii pentru vioară și pian 
Nikolai Kapustin – Două studii de concert pentru pian

Duminică, 5 august, Muzeul de Artă, ora 18.00
FINALE – AFRODIZZY (Afro/Jazz/Funk/Soul) 
Luiza Zan – voce, Iulian Pavelescu - chitară


Comentarii